Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni


Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni

MUDr. Josef Jonáš: Cesta k přírodě bude zřejmě nevyhnutelná

Kniha Svět přírodních antibiotik vzbudila před lety velký ohlas. Její autoři nyní přicházejí s publikací, která zaujme každého.

 

Lze se vlastně mikroorganismům nějak ubránit?

Jsme jimi obklopeni celý život a mají k nám ambivalentní vztah - některé pomáhají, ale jiné naopak škodí. Tato kniha se věnuje dvěma skupinám, které se v negativním účinku projevují nejvíc. Jsou to bakterie a viry.

 

Proč jste zvolili zaměření na kuchyni?

Většina z nás občas nebo denně vaří. Kniha Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni přibližuje rostliny a prostředky v jejich každodenním využití tak, aby se staly nejen jedním ze způsobů výživy, ale doslova součástí životního stylu.

 

S jakými druhy potravin se čtenář setká?

Najde v ní desítky přírodních zdrojů a receptů, prospěšné druhy koření a hub, různé druhy medu, léčivé octy a oleje, ale také speciálně složené kvašené potraviny, které si každý může velice jednoduše připravit sám doma.

 

Co je hlavním cílem knihy?

Ve světě rostlin existuje od roku 1928 termín fytoncidy. Jedná se o obranné látky, kterými se rostliny brání růstu nežádoucích mikroorganismů. Cílem této knihy je posílit imunitu, abyste se stali tím, čím jsou rostliny - fytoncidní bytostí, kterou nemoci nedostanou.  

 

Je tam něco zcela nového?

Nových bude pro řadu lidí hodně věcí. Třeba antibioticky a antiviroticky působící kvašené sklenice nebo různé druhy octů s podobným účinkem, třeba ocet podle Paracelsa. Podáváme dokonce důkaz působení octa proti choroboplodným zárodkům.

 

Který z prostředků, o nichž píšete, si můžeme připravit v této době?

Určitě ještě česnek medvědí a prostředky z něj s déle dobým využitím mimo hlavní sezónu, jako jsou třeba pesto nebo mražený protlak. A také med s pampeliškou, který se hodí po celý rok při nachlazení i jako jeho prevence. Pro celkovou podporu imunity, ale například při žloutence je vynikající med s kopřivou. A jestli se rozmýšlíte, co na zahrádce vysadit, určitě nezapomeňte na červenou řepu a křen. A také na polníček, který u nás ale bývá k dostání v biokvalitě skoro celý rok.


zpět